Światowy Dzień Budyniu
31 marca obchodzony jest Światowy Dzień Budyniu. W tym roku szkolnym święto to przypada akurat podczas Wielkanocy, więc klasa I-III postanowiła uczcić je już w środę 28 marca. A jak tego dnia świętowali nasi uczniowie? No nie inaczej, jak właśnie poprzez przygotowanie pysznego budyniu. Smaki był różne: śmietankowy, waniliowy, malinowy i oczywiście czekoladowy. Jak się okazało zrobienie budyniu to nie taka prosta sprawa. A to mleko wykipiało, a to się przypaliło, a to proszek budyniowy nie wymieszał się dobrze z mlekiem i powstały grudki, a to wreszcie masa budyniowa się rozlała. Przygód trochę było, ale w końcu się udało. Wszystkie dzieci mogły na koniec zjeść swój ulubiony budyń ze smakiem. Do przygotowania deserów wykorzystaliśmy oczywiście mleko, które dostajemy w ramach PROGRAMU DLA SZKÓŁ.
Małgorzata Łangowska